Cunoaște studenții din LSRS Franța – Chineza și drept

  1. Acasă
  2. Uncategorized @ro
  3. Cunoaște studenții din LSRS Franța – Chineza și drept

Cunoaște studenții din LSRS Franța – Chineza și drept

Ce studii efectuezi  ?

 

Florina-Nicoleta Vlonga : 大家好!Sunt Florina-Nicoleta, studentă în ultimul an la INALCO (Institutul Național de Limbi și Civilizații Orientale), unde urmez o licență de limbă și civilizație chineză (LLCER). Totodată, acesta este primul an la Sorbonne Nouvelle Paris III, unde urmez o licență de Limbi Străine Aplicate Engleză-Chineză. Cum primul contact cu mediul universitar a fost admiterea la INALCO, o să vorbesc doar despre el.

 

Ana Diaconescu : Bonjour! Sunt Ana Diaconescu, studentă la master la universitatea Paris I Panthéon-Sorbonne, unde studiez dreptul digital. În același timp, urmez programul de Diplome Universitaire en Droit et technologies du numérique la Universitatea Paris II Panthéon-Assas. Înainte de admiterea la universitate, am obținut diploma de Brevet des collèges (echivalentul Evaluării Naționale în România), precum și bacalaureatul, în Franța.

 

Cum ai venit in Franța ?

 

Florina-Nicoleta Vlonga : Povestea venirii este destul de simplă. Am venit la studii în Franța în 2017, după absolvirea examenului de bacalaureat. Îmi plăcea limba franceză, iar pasiunea pentru limbile asiatice o am de mică. Motivul pentru care am venit în Franța este sistemul educațional. Inițial am dorit să urmez licența de franceză-chineză în România, însă programele nu se pliau pe ce doream eu să fac. Acum vreo 4-5 ani nu se studiau limbile asiatice sau așa-zisele „exotice” cum se studiază acum. Bine, acum sunt și mai mulți doritori. De aici a venit dorința de a veni în Franța pentru a studia limbi asiatice. În plus, profesorii mei, în special doamna dirigintă Cristina Iurișniți, a crezut mereu în potențialul meu de a studia în străinătate.

 

Ana Diaconescu : Am venit în Franța în troisième, care este echivalentul clasei a 8-a. Tatăl meu e în Franța de mai mulți ani, așa că adaptarea a fost destul de ușoară cu viață de aici. Când am ajuns în Franța, nu vorbeam atât de bine franceză, dar a fost destul de ușor să mă obișnuiesc cu sistemul educațional de aici, mai ales pentru că cerințele din școlile din România – și mai ales, școală mea, N°280 din București – sunt mai înalte decât cele din Franța. Am avut, așadar, un avantaj considerabil, mai ales în ce privește materiile specifice profilului real. Însă, mi-am dat seama că nu îmi place matematica, așa că am decis să mă duc la drept.

 

Cum ți se par metodele de învățământ in Franța ?

 

Florina-Nicoleta Vlonga  : Experiența franceză nu m-a dezamăgit. Am avut, și am parte de profesori foarte bine pregătiți. Pe cât de bine explică, pe atât de exigenți, fapt ce a fost convenabil, pentru că doar așa progresezi. Îmi place că se îmbină frumos învățarea limbii cu descoperirea culturii. De la mariaj, a avea sau nu copii, la impactul pandemiei asupra turismului, toate subiectele sunt interesante și te fac să vezi și cum se văd lucrurile din cealaltă parte a lumii.

 

Ana Diaconescu : În școală generală și la liceu, învățământul este mult mai interactiv și bazat pe creativitatea elevilor. Cultura generală are un loc privilegiat în orice ciclu de învățământ din sistemul francez. La facultate, sunt foarte recunoscătoare să învăț de la profesori atât de eminenți ca cei ai Sorbonei. Cu toate că dreptul este o materie foarte teoretică, am mulți profesori – mai ales la drept digital – care, cum a zis Florina-Nicoleta, te fac să relativizezi tot ce știi și să îți pui întrebări despre mediul înconjurător.

 

Cum e viața de student în facultățile din Paris ?

 

Florina-Nicoleta Vlonga : Mediul a contat, de asemenea, enorm. A fost o plăcere să mă regăsesc printre alți tineri pasionați de cultura asiatică. INALCO e un mozaic de limbi și culturi. Sunt multe evenimente culturale organizate: seri de anime, concerte de muzică africană, karaoke în japoneză și coreeană, ateliere de caligrafie chineză, de dansuri k-pop, etc. Plus, este Inalculturelle, în octombrie, care îți oferă un voiaj cultural de neuitat.

Dacă ar fi să mă întorc în timp, nu aș schimba alegerea făcută, pentru că INALCO mi-a oferit experiența de student, așa cum îmi imaginam că urma să fie, iar asta m-a ajutat să mă acomodez cu tot ce înseamnă Franța.

 

Ana Diaconescu : Fiind pasionată de cultură, mărturisesc sunt foarte fericită să studiez într-un oraș atât de frumos! Instituția/Mediul de învățământ este impresionantă, iar arhitectura clădirilor Sorbonei – mai ales la master – este superbă.

În paralel cu studiile mele, din primul an de facultate am fost foarte implicată în asociațiile Sorbonei: asociația studenților de la drept, asociația masterului meu, Clinică Juridică a Sorbonei etc. Sunt în consiliul universității de 3 ani și cred că aceste experiențe m-au ajutat să mă integrez foarte bine la Sorbona.

 

 – Florina-Nicoleta și Ana  

 

Articolul anterior
20.03 Ziua Francofoniei
Articolul următor
Cunoaște studenții din LSRS Franța – Din culisele și strădaniile unui interviu decolat

Articole similare

Niciun rezultat găsit.

Meniu