Cunoaște studenții din LSRS Franța – Din Paris la Orléans

  1. Acasă
  2. Uncategorized @ro
  3. Cunoaște studenții din LSRS Franța – Din Paris la Orléans

Cunoaște studenții din LSRS Franța – Din Paris la Orléans

 

Săptămâna aceasta continuă seria interviurilor cu voluntarii filialei LSRS Franța și vom discuta despre câteva elemente importante legate de studiul în Franța. În acest context, Tiberiu Buruiană ne povestește despre cum a ajuns să studieze la Paris, experiența sa la facultate, dar și ce dificultăți a întâmpinat la venirea în Franța.

După terminarea studiilor liceale cu profilul matematică-informatică, bilingv franceză,  la Colegiul Național „Frații Buzești”, Tiberiu a ales să studieze Dreptul la Universitatea Paris 1 Panthéon-Sorbonne. Dorința acestuia de a studia în Franța vine din curiozitate, calitatea studiilor, acceptarea unei noi provocări, pasiunea pentru limbile străine și reușitele sale la olimpiadele naționale și internaționale de limbă franceză.

Fiind doar în primul an, Tiberiu este bucuros de alegerea făcută, rezonează cu domeniul ales și asta îi permite să se dedice complet viitoarei sale cariere, care, speră el, îl va purta și pe alte meleaguri. În acest sens, Tiberiu ia în considerare Japonia ca viitoare destinație de studiu, știind că facultatea din Franța îi oferă multe oportunități și deschideri pe plan internațional. Conform acestuia, unul din marile avantaje ale studiilor în Hexagon constă în sistemul de notare care este unul mult mai realist, (de la 0 la 20), nota maximă fiind, asemenea perfecțiunii în orice altă sferă a vieții, aproape de neatins. Pe de altă parte, acesta apreciază și sentimentul de autonomie pe care i-l oferă sistemul universitar francez, deoarece se poate servi de orice sursă de informație pentru a completa cursul și a redacta exercițiile juridice.

Cum nimic nu este ușor, dificultațile pe care le-a întâlnit Tiberiu la venirea sa în Franța țin nu doar de demersurile administrative (rdv banca, CAF, etc.), ci și de adaptarea la noul stil de viață în care este quasi-independent. Fiind o persoană comunicativă, acesta spune că a reușit să se integreze fără problemă în grupurile studențești.

Pe final, Tiberiu îndeamnă viitorii studenți să fie pregătiți de o nouă provocare, însă una peste care vor trece cu siguranță dacă sunt răbdători și muncitori.  În afară de a stăpâni bine limba franceză, el consideră că este necesar ca tinerii studenți să fie cu adevărat pasionați de domeniul pe care îl aleg pentru studiile superioare.

*****

În ceea ce o privește pe Andreea Draghici, care a acumulat de-a lungul anilor o experiență mult mai vastă în calitate de student la Facultatea din Orléans, aceasta consideră că alegerea de a veni în Franța i-a oferit o experiență academică completă, atât datorită profesorilor foarte bine pregătiți, cât și a dotarilor facultății (biblioteca, domenii de cercetare, deschideri etc.). Pe de o parte, aceasta subliniază mentalitatea profesorilor din Franța, care se dedica întru totul activității didactice.

Povestea ei în Franța a început când, dupa un an de ASE în Romania, Andreea a participat la un schimb Erasmus în Orléans și astfel s-a hotărât să își continue studiile acolo. Deși franceza a fost, la început, mai mult sau mai puțin o provocare (deoarece franceza studiată în România și cea vorbită în Franța diferă destul de mult), aceasta a reușit să o stăpânească la perfecție în anii ce au urmat. În plus, experiența Franței a responsabilizat-o și a învățat-o să fie mai independentă.

Cât despre dificultățile prin care a trecut, aceasta regreta faptul ca un a profitat mai mult de experiența Erasmus, însă, în cele din urmă, consideră că a meritat să se dedice studiului. Mai mult, aceasta spune că nu s-a integrat foarte ușor în grupurile studențești ale francezilor care tind să fie destul de exclusiviști. Totuși, aceasta a reușit să treacă peste dificultăți și a învățat că pentru orice problema există cel puțin o soluție, chiar dacă aceasta un pare evidentă la început.

În cele din urmă, Andreea îi îndeamnă pe toți viitorii studenți să un se lase descurajați nici de circumstanțe, nici de cei care un cred in ei și să își urmeze visele până la capăt. Orice experiență contează, spune chiar ea, când vine vorba de înscrierea la facultate, fie sub forma de voluntariat sau de implicare în diverse asociații, pentru că nu sții niciodată ce îți rezervă viitorul și când îți vor fi utile.

 

– Andreea și Tiberiu 

Articolul anterior
Cunoaște studenții din LSRS Franța – Din culisele și strădaniile unui interviu decolat
Articolul următor
Cunoaște studenții din LSRS Franța – Modă și politică

Articole similare

Niciun rezultat găsit.

Meniu