Cunoaște studenții din LSRS Franța – Modă și politică

  1. Acasă
  2. Uncategorized @ro
  3. Cunoaște studenții din LSRS Franța – Modă și politică

Cunoaște studenții din LSRS Franța – Modă și politică

Ce studii efectuezi?

 

Gabriela: Bună tuturor. Sunt Gabriela și studiez științe politice la SciencesPo, iar specialitatea mea este politica și politicile publice.

 

Maitena: Salut. Ma numesc Maitena si sunt in anul trei de design vestimentar in cadrul Institut Français de la Mode.

 

Cum ai venit în Franța?

 

Gabriela: Dintr-o întâmplare am ajuns in Franța, dar nu regret absolut deloc și chiar sunt mândră de faptul că am făcut pasul cel mare acum câțiva ani. Motivul principal al plecării mele a fost și încă este cuvântul “internațional”. Să cunosc oameni diverși din culturi diverse cu experiențe cât mai diverse, căci tot ce contează până la urmă este “unitate în diversitate”.

 

Maitena: Precum Gabriela, plecarea mea in Franta a fost destul de spontana si neplanuita. Mi-am dorit foarte mult sa raman in Romania dar din pricina unor piedici administrative, bacalaureatul meu intarnational nu a fost acceptat de universitatea la care imi doream sa ma inscriu asadar m-am hotarat sa plec.  Am ales sa studiez intr-una din capitalele modei nu doar pentru ca eram deja familiarizata cu limba ci si pentru bogatia culturala si oportunitatile profesionale pe care le ofera acest oras. Prin alegerea mea am simtit ca urmez traditia unor personaliati romanesti care au ales sa studieze la Paris (fara a idrazni sa ma compara cu ele bineinteles).

 

Cum ți se par metodele de învățământ în Franța?

 

Gabriela: Sunt extrem de diferite față de cele cu care eram obișnuită în România. Facultatea mea a pus mereu accentul pe pluridisciplinaritate, iar acest lucru m-a făcut să realizez că un subiect nu poate fi prezentat ca fiind alb sau negru, ci din mult mai multe perspective tocmai pentru a-ți dea seama singur(ă) de complexitatea și de mizele lui. Cât despre profesori, ei sunt mereu dornici să asculte părerile studenților și iau întotdeauna în considerare opinia lor. 

 

Maitena: Pentru mine a fost o schimbare radicala, deoarece am schimbat atat tara cat si domeniul. Am studiat 11 ani la aceeasi scoala care nu avea absolut deloc profil artistic iar in momentul in care am integrat noul program scolar am trait cu adevarat un soc. Am fost extraordiar de fericita sa descopar o institutie in care creativitatea este mecanismul care pune in miscare restul sistemului. Cu toate acestea, primul an a fost foarte dificil pentru ca a fost anul in care am invatat majoritatea metodelor de lucru, am invatat sa studiez si sa ma incred in propriile forte iar ce am apreciat cel mai mult a fost perspectiva si filosofia profesorilor care m-au insotit. La facultatea mea nu a existat niciodata o persoana mai buna decat cealalta, fiecare dintre noi are o valoare si un talent unic care este pus in valoare in moduri diferite. Am ajuns la anumite performante la care nu as fi visat niciodata dar am avut persoanele potrivite care m-au incurajat si mai presus de orice am lucrat mult dar cu pasiune si cred ca este valabil pentru orice domeniu: daca lucrezi cu pasiune rezultatele vor fi pe masura. Pe parcursul acestor trei ani am invatat foarte multe dar un lucru pe care mi-as dori sa insist si de care cred ar trebui sa tina cont toata lumea este ca nu trebuie sa te raportezi niciodata la munca celor din jurul tau ci la evolutia si talentul tau propriu iar daca it faci meseria cu pasiune munca iti va fi apreciata, atat de tine cat si de cei din jur.

 

Cum e viața de studentă în facultățile din Paris?

Gabriela: Este extrem de frumoasă dacă știi să-ți exchilibrezi munca pentru facultate cu timpul liber. Între soirée-urile petrecute cu prietenii, muzeele și galeriile de artă atât de frumoase pe care le are Parisul și studiul pentru facultate care este constant și deloc de neglijat, echilibrul este cheia succesului pentru a putea avea o experiență de neuitat, ca studentă, în Orașul Luminilor.

Maitena: Se spune ca anii studentiei sunt cei mai frumosi ani din viata unei persoane, nu doresc sub nici o forma sa distrug iluziile cititorilor dar sper cu adevarat ca “cei mai frumosi ani din viata mea” nu se vor rezuma doar la acesti trei ani. Cred cu tarie ca ar trebui ca fiecare an si fiecare perioada din existenta unei persoane sa fie la superlativ si sa nu ne rezumam doar la viata de student. Totul depinde de domeniul ales si de performantele la care doresti sa ajungi. Sunt de acord cu tot ce a spus adineauri Gabriela, trebuie sa iti gasesti echilibrul pentru ca poate fi in acelasi timp orasul luminilor sau al indragostitilor dar poate fi si cel al stresului si al presiunii. Pentru mine, in calitate de studenta in domeniul modei, a fost cea mai buna alegere si o recomand tuturor celor care isi doresc sa urmeze aceasta cale, este o sursa inepuizabila de documentare si traditie. Acestea find spuse, este orasul in care am intalnit persoane extraordinare, orasul in care am invatat sa apreciez cu adevarat arta, muzica si cinematografia dar si orasul in care pasii mi-au fost purtati in locuri magice. Un oras in care ramai un vesnic turist.

 

– Gabriela si Maitena

Articolul anterior
Cunoaște studenții din LSRS Franța – Din Paris la Orléans
Articolul următor
#TBT – BRIDGES#1 – Rencontre avec Neli Sochirca

Articole similare

Niciun rezultat găsit.

Meniu